Kivun kaikki kasvot -näyttelytyöt

 

Kun maalaan, elän tekeillä olevan kuvan sillä hetkellä. Jokainen katsoja elää valmiin kuvan omalla tavallaan - voit löytää siitä oman tarinasi, sen ei tarvitse olla minun tarinani.

Kivun kaikki kasvot -näyttely oli Galleria Patinassa 20.9.-2.10.2019

Näyttelyssäni Kivun kaikki kasvot pohdin omakohtaisen kipukokemukseni kautta kroonista kipua ja sen vaikutusta mieleen. Kaikilla meillä on erilaisia kipukokemuksia ja jokainen kokee kivun eri tavalla. Kipua ei voi mitata, toinen kestää kipua enemmän kuin toinen, eikä kenenkään kipukokemusta voi vähätellä. Pitkään jatkuva kipu vaikuttaa myös mieleen ja sitä kautta ihmisen persoonaan. Jaksaminen ei riitä enää mihinkään ylimääräiseen, sosiaalinen kanssakäyminen vähenee ja ihminen käpertyy itseensä. Kivun kanssa eläminen on myös jatkuvaa ylä- ja alamäkeä, hyviä ja huonoja päiviä, ja sen kanssa pitää oppia elämään. Kipu ja masennus liittyvät tiiviisti yhteen ja tiedämme, että syvä masennus voi aiheuttaa myös fyysisiä kiputiloja. Kivun laadusta riippuen voimme siis pohtia, kumpi oli ensin: masennus vai kipu? Emme ole kuitenkaan kipujemme kanssa yksin vaan se koskettaa meitä kaikkia joko henkilökohtaisesti tai vieressä kulkijana. Olisi jaksettava uskoa ja toivoa, että kivusta selviytyy ja se loppuu aikanaan.

Kaikki maalaukset ovat vuodelta 2019 ja ne on maalattu kovassa kivussa tai siitä selviytymisen jälkeen. Maalauksiin liittyy myös tekstejä, joista alla pari.

Kipu repii elämäni riekaleiksi. Ilo hajoaa pieniksi kiviksi kenkiini ja kyyneleet uurtavat uomansa sisimpääni. Enää ei perkeleet auta, kipu puree kieleni poikki. Hymy hyytyy tyhjäksi tuijotukseksi ja sisu katoaa pimeään luolaan. Kipu kietoo yksinäisyyden ympärilleni. Kauhu ja pelko sydämessä odotan. Josko joku jo ymmärtäisi?

****

Valkoinen vesi virtaa lävitseni, hajoaa kipinämereksi ympärilleni. Kellun salamoinnin ja liekkien keskellä pitkin pituuttani. Lopulta löydän kiinnitysköyden ja vältyn karille ajolta.